Знаци по пътя“ е празничния концерт с който Фолклорен ансамбъл “Варна“

...
Знаци по пътя“ е празничния концерт с който Фолклорен ансамбъл “Варна“
Коментари Харесай

Ансамбъл “Варна“ с юбилеен концерт Знаци по пътя“

 " Знаци по пътя “ е празничния концерт с който Фолклорен отбор “Варна “ ще означи своята 60 годишнина на 21.11.2020г. от 18‘00ч. в Двореца на културата и спорта Варна.

Eдно от емблематичните читалища на град Варна - Народно читалище " Христо Ботев 1928 “ и Фолклорен отбор " Варна “ към него, развиват и разпространяват от дълги години българския фолклор в страната и чужбина.

Със своята 60 годишна история Ансамбълът се е утвърдил измежду най-хубавите фолклорни обединения в България, с потвърден принос в проучването, театралната реализация и популяризирането на фолклорното ни завещание. Негов основен живописен началник и хореограф е Юлиян Станев, диригент на оркестъра е Данчо Радулов, а диригент на хора е доцент Йорданка Неделчева.

От основаването му до в този момент през него са минали над 500 самодейци от 3 генерации. Сред тях през днешния ден са и внуците на създателите. В креативната биография на Фолклорен отбор " Варна “ са записани над 2 100 концерта пред повече от 1 200 000 фенове от 28 страни на Европа, Азия, Африка, Америка, Австралия.  В колектива на Фолклорен отбор " Варна “ членуват хора с разнообразни специалности и обществено състояние – възпитаници, студенти, учители, адвокати, служащи, чиновници. Общото, което ги свързва е любовта към фолклора и българските национални танци. Основни настоящи танцьори, артисти и музиканти във Ансамбъла  са 60 души, които са взели участие в разнообразни по бройка обединения в концертните прояви през миналите години.

Българското национално творчество във всичките му дялове – музика, танц, ария и хореография учи, възпитава и подарява наслада на младежите като ги приобщава към българските национални обичаи. Ансамбълът основава  връзката сред поколенията и е допустимо най-хубавата достоверна среда за придобиване на обществен опит, за създаване от ранна възраст на нравствени и естетически добродетели измежду младите българи, с национално самочувствие и духовна културна принадлежност.

От години Детската групировка възпитава ново младо попълнение от реализатори, което във времето ще поддържа високото художествено майсторство на Ансамбъла, с цел да продължи сполучливо неговата творческо-изследователската задача в региона на българския танцов фолклор.

ФА " Варна “ е лицето на гр. Варна и неговите жители, които непроменяемо пълнят залите в тяхното дългогодишно битие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР